In onze blogpost over de trends van 2018 noemden we de verwachte toename van AR of Augmented Reality. Maar wat is dit nu precies? En wat is het verschil met Virtual Reality? Je leest het hier.

Virtual Reality

Het woord zegt het al. Een virtuele wereld. Door middel van een speciale VR bril, wordt je een volledig ander beeld voorgeschoteld dan wat er zich daadwerkelijk voor je neus afspeelt. Beweeg je je hoofd, dan verschuift ook het beeld wat je ziet. Virtual reality is een prima manier om je volledig onder te dompelen in een andere wereld. Het nadeel is echter dat wanneer je beweegt, je mogelijke obstakels over het hoofd ziet.

Een ander nadeel van de virtual reality bril is dat je tegen een rand aankijkt wanneer je de bril op hebt. Verder kun je last krijgen van misselijkheid en desoriëntatie wanneer je van de virtuele wereld teruggaat naar de gewone, aangezien je brein gefopt is, en dit moet corrigeren.

Augmented Reality

Bij AR wordt een virtueel iets geplaatst in de echte wereld. Dit zie je door middel van een tablet of smartphone. De echte wereld is te zien op het scherm, en virtuele afbeeldingen worden hierin geplaatst. Op dit moment wordt AR met name gebruikt op smartphones. Dit kan handig zijn als toepassing voor bijvoorbeeld toeristen. Wanneer zij zich in een vreemde stad bevinden, kunnen zij via hun scherm op de hoogte worden gebracht van interessante plekken en winkels, terwijl ze door de straten wandelen.

Ook voor educatieve doeleinden is AR heel geschikt. Recent is een app ontwikkeld waarmee men allerlei leuke en nuttige feiten over het Witte Huis te weten komt. Simpelweg door met scherm in de app op een 1 dollar biljet te richten.

Wanneer VR en wanneer AR

Voor beide toepassingen valt een hoop te zeggen. Belangrijker is het om te kijken bij welke toepassingen ze het beste tot hun recht komen. Virtual Reality bijvoorbeeld is bij uitstek geschikt voor de gaming industrie en voor het bekijken van films. Omdat je je hierin volledig kunt onderdompelen in een andere wereld. AR is een prima middel voor bedrijven om concepten en nieuwe producten in de markt te zetten. Het is bovendien minder prijzig dan VR.

Samengaan van VR en AR

Ondanks dat VR en AR twee verschillende dingen zijn, wil dit niet zeggen dat ze niet hand in hand met elkaar kunnen gaan. Neem als voorbeeld de Hololens in de World View app. Hier heb je een VR ervaring in een AR setting.

Er valt geen duidelijke conclusie te geven wanneer we ons de vraag stellen wat nu beter is: Virtual Reality of Augmented Reality. Pas wanneer we kijken naar het doeleinde waarvoor het medium gebruikt dient te worden, kunnen we stellen dat het een een voorkeur verdient boven het andere.

 

 

FacebooktwitterFacebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *