Met het enorme aanbod aan streamingdiensten lijkt het illegaal downloaden van films en series binnenkort verleden tijd, maar is dit wel zo? Wat zeggen de cijfers, en wat zijn de verwachtingen?

Aanbod streamingdiesnten

In 2011 werden serie- en filmkijkers dolgelukkig gemaakt toen Netflix werd geboren. Inmiddels is de dienst zo ingeburgerd dat het vreemd is als iemand geen abonnement heeft. In de loop der jaren zijn er veel soortgelijke diensten ontwikkeld. De keuze uit de diverse aanbieders neemt nog steeds toe, en de beschikbaarheid is enorm toegenomen in alle delen van de wereld.

Kostenplaatje streamingdiensten

Met het enorme aanbod aan streamingdiensten, is vooral het kostenplaatje een belangrijke factor bij het kiezen welke aanbieder je uiteindelijk kiest. Elke aanbieder heeft wel sterke series of films in het aanbod zitten, die de anderen niet aanbieden, waardoor ze allemaal interessant zijn. Hieronder een overzicht van enkele aanbieders en de bijbehorende prijzen:

  • Netflix 7.99
  • Videoland 8.99
  • Disney+ 6.99
  • Apple TV+ 4.99
  • Film1 7.99

Alleen met deze 5 kom je dus al op bijna 37 euro per maand uit als je ze alle vijf zou willen hebben. Voor de meeste mensen is dit de reden om slechts te kiezen voor 1 of 2 aanbieders. Ondanks het ruimte aanbod, kan de prijs er dus voor zorgen dat illegaal downloaden populair blijft.

Illegale downloads

Al lijkt het dat illegaal downloaden eigenlijk niet meer nodig is met het enorme aanbod van de diverse streamingdiensten, de realiteit is anders. Doordat de diverse diensten de rechten hebben op bepaalde populaire content, willen veel mensen het liefst een abonnement op alle aanbieders. Gelet op het kostenplaatje is dit echter geen stap die ze willen nemen. Door keuzes te maken voor bepaalde diensten, is sommige content dus niet te bekijken. Op dat moment besluiten mensen alsnog illegaal te gaan downloaden.

Ontwikkelingen rond streaming en downloaden

Alhoewel er nog steeds gedownload wordt voor specifieke populaire content, is het illegaal downloaden wel flink afgenomen de afgelopen jaren. Waar in 2016 nog bijna 40% van de jongeren zei wel eens te downloaden, was dit eind 2019 nog maar 23%.

Gelet op de groei van het aantal bronnen waar legaal gestreamd kan worden, zal dit aantal waarschijnlijk nog verder afnemen. Wil de industrie het echter nog verder terugdringen, dan zal de content meer gecentraliseerd moeten worden. Er zijn nu teveel aanbieders met zeer populaire specifieke content. Als er meer van deze content samengevoegd zou worden bij een enkele aanbieder, dan zijn mensen bereid hiervoor te betalen.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *