veilige website met ssl en https

Google Chrome gaat websites zonder ssl certificaat om de site te beveiligen aanmerken als onveilig. Waarom is zo’n beveiligde verbinding zo belangrijk, en wat voor gevolgen heeft deze aanpassing binnen Chrome? Een korte uitleg over https, ssl, en wat je er van gaat merken.

Wat doen https en ssl?

Normaal gesproken open een website met http:// voor de domeinnaam. Met een SSL certificaat verandert dit in https://. De s staat in dit geval voor secure. Het zorgt ervoor dat gegevens versleuteld worden uitgewisseld met de website, zodat het minder makkelijk is om deze te onderscheppen.

Waarom is dit belangrijk?

Gegevens zoals wachtwoorden, creditcards en bankrekeningnummers worden op diverse websites ingevuld om aankopen te doen, of simpelweg om in te loggen. Zonder ssl verbinding kunnen kwaadwillende partijen de gegevens onderscheppen als ze worden verzonden. Ook tijdens normaal verkeer met een site kunnen gegevens worden gemanipuleerd, waardoor er bijvoorbeeld malware kan worden aangeboden aan nietsvermoedende gebruikers.

Hoe herken ik een veilige website?

Google Chrome heeft al lange tijd de aanduiding Veilig met een groen slotje toegevoegd aan websites die een ssl certificaat bezitten. Op deze manier kan een gebruiker snel zien dat het om een beveiligde website gaat, zonder zelf controles te hoeven doen. Een niet beveiligde website heeft een informatie symbooltje naast de domeinnaam, waar je na klikken kunt lezen dat de site niet veilig is.

Het benadrukken van de veiligheid door Google Chrome

Google is inmiddels begonnen met het uitrollen van een nieuwe manier om de veiligheid te benadrukken. Voorheen werd een site beloond met het groene slotje als alles in orde was. Binnenkort zal de beloning worden omgedraaid naar een tik op de vingers, door juist te benadrukken dat een website onveilig is.

Wat betekent dit voor de websitebezoeker?

Bezoekers kunnen er volgens de nieuwe methode vanuit gaan dat een website veilig is, tenzij expliciet wordt aangegeven dat dit niet zo is. Bij het invullen van een formulier is er niets aan de hand, tenzij er “niet veilig” bij een invoerveld staat. Het is dus makkelijker te herkennen of een bezoeker te maken heeft met een veilige website.

De gevolgen voor de site eigenaar

Door het duidelijk vermelden van “niet veilig”, zullen bezoekers van een website waarschijnlijk snel weggejaagd worden. Gezien de nadruk op veiligheid en privacy, is het min of meer verplicht geworden om bezoekers gerust te stellen dat alles in orde is. Het belang van een veilige site is daarnaast ook nog eens merkbaar via de posities in google. Een site zonder ssl zal grote moeite hebben met een bereiken van een hoge positie!

Het is duidelijk dat een veilige website eigenlijk geen pluspunt meer is, maar absolute noodzaak. Wij kunnen deze ontwikkelingen alleen maar toejuichen. Site eigenaren worden aangespoord hun bezoekers in bescherming te nemen,  zodat deze blijven terugkeren, of zonder risico hun geld bij ze kunnen uitgeven. Dat lijkt ons een overduidelijke win-win situatie!

FacebooktwitterFacebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *