Google home, Alexa, Siri, er komen steeds meer spraakgestuurde apps en producten bij. Wat is hun plek in het dagelijks leven, is het een tijdelijke gadget, en wat zijn de mogelijkheden?

De ontwikkeling van de stemassistent

Een paar jaar geleden was het nog een vreemd idee, praten tegen een elektronisch apparaat. De techniek is er al een tijd, maar de toegevoegde waarde was nog beperkt. Tegenwoordig lijkt het steeds normaler te worden, en verschijnen er meer apparaten en applicaties die er gebruik van maken. Waar het in het begin nog een extra optie was op de smartphone, is het nu een toevoeging in een groot aantal woningen aan het worden. Hoe gebruikt men de assistent in het dagelijks leven?

De stemassistent in het dagelijks leven

De voordelen van de assistent die door gebruikers worden genoemd zijn: makkelijk multitasken, sneller bepaalde handelingen verrichten, en het altijd bij de hand hebben van informatie. De dagelijkse routine zou dus makkelijker worden van de assistenten. Meer dan de helft van de mensen die een thuisspeaker bezitten met stemassistent, heeft hem in de woonkamer staan als onderdeel van het dagelijks leven.

De mogelijkheden van de stemassistent

De thuisspeakers kunnen mensen o.a. helpen bij het maken van boodschappenlijstjes, het herinneren aan afspraken, opnemen van programma’s, weer- en nieuwsbericht voorlezen. Geen gedoe meer met briefjes en notities in je telefoon, gewoon even naar de assistent roepen, en deze regelt het voor je! Koppeling aan muziekdiensten is ook mogelijk, waardoor met een simpele stemopdracht je favoriete hits uit de speaker komen knallen. Revolutionair lijkt het allemaal niet, aangezien we alles zonder stem ook al konden doen, gebruikersgemak lijkt de belangrijkste reden van het succes.

De toekomst van de assistenten

Nu steeds meer mensen bekend raken met het fenomeen, is het niet vreemd meer om tegen elektronica te roepen. Het raakt langzaamaan ingeburgerd, en gezien het gebruikersgemak en de tevredenheid van de gebruikers lijkt niets een flinke groei van de apparaten in de weg te staan. Bedrijven volgen de speakers ook met grote belangstelling. Gesproken advertenties gericht op de specifieke gebruiker, op de juiste momenten, zijn een niet te missen kans in de toekomst!

FacebooktwitterFacebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *