AliExpress, Wish, Amazon. Slechts drie van de vele buitenlandse webwinkels buiten de EU die bij velen bekend zijn. Lage prijzen, een enorm aanbod, en eenvoudig bestellen zorgen ervoor dat steeds meer mensen de webwinkels weten te vinden. Wat zijn de risico’s van dit soort bestellingen?

Het gemak van het internet

In de loop der jaren zijn we allemaal langzaam overgestapt van fysiek winkelen naar online shoppen. Grote Nederlandse ketens lanceerden webwinkels, en langzaamaan ontstonden er ook webshops die niet eens meer een fysieke locatie hadden. Alhoewel veel mensen toen, en soms nu nog, bang waren om zomaar iets via internet te bestellen, was de opmars niet te stoppen. Even snel vanaf je pc of mobiel een bestelling plaatsen, en morgen heb je het op de mat liggen, makkelijker kan haast niet. Laten we eens kijken naar wat statistieken van de afgelopen jaren.

Cijfers door de jaren heen

Als we kijken naar 2012, dan zien we dat 64% van de ondervraagden boven de 12 jaar aangeeft wel eens iets via internet te hebben besteld. Stellen we diezelfde vraag in 2019, dan is dit aantal gestegen naar maar liefst 79.4%. Vooral kaartjes voor evenementen en kleding zijn hierbij steeds populairder geworden.

Opvallend is ook dat het aankoopbedrag flink is veranderd. In de groepen onder 50 euro, en 50 tot 100 euro, zien we niet veel stijging. Deze zien we vooral bij 100 tot 500 euro (+7.1%). Mensen lijken dus minder bang te zijn om geld uit te geven via internet.

Waar doen mensen de aankopen?

Kijken we naar 2012, dan deed men vooral in Nederland de bestellingen, 54,6% van de ondervraagden deed dit weleens. In andere EU landen deed 11,8% dit, en daarbuiten slechts 7.4%.

In 2019 doet 70,8% nog steeds aankopen in Nederland, wat wel te verwachten is met de gehele groei van online aankopen. De andere EU landen kunnen nu op 29,6% rekenen, en daarbuiten is het inmiddels gegroeid naar 30,3%! De opkomst van webwinkels als AliExpres, Wish en Amazon blijkt goed te merken in Nederland.

Buiten de EU bestellen, een goed idee?

Alhoewel het natuurlijk erg handig is om overal ter wereld je producten vandaan te halen, kleven er ook wat nadelen aan.

AliExpress en Wish zijn echte prijsvechters, maar je dient wel geduld te hebben als je hier iets hebt besteld. Aangezien de producten vanuit China met een schip naar Nederland moeten komen, kan je rekenen op 2 tot 3 weken, met een maximum van 60 dagen. Snel is het dus niet, goedkoop wel!

Onlangs is er een test gedaan door de consumentenbond, waarbij maar liefst twee derde van de 250 producten niet in de winkel zouden mogen liggen hier. Van schadelijke stoffen, tot aan brandgevaar, er bleek veel mis met de producten. Naast de gevaren, is het ook nog eens erg lastig om klachten in te dienen of je geld terug te krijgen.

Conclusie

De angst om online aankopen te doen lijkt grotendeels te zijn verdwenen. In Nederland en de EU bestellen levert relatief weinig problemen op, vanwege de goede regelgeving. Buiten de EU is dit een heel ander verhaal. De beperkte regelgeving, en gebrek aan toezicht, zorgt ervoor dat producten vaak niet voldoen aan onze eisen. Buiten de EU bestellen is zeker goedkoop, maar denk goed na voor je je bestelling plaatst!

bronnen: statline, emerce

FacebooktwitterFacebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *