Er gaan veel verhalen de ronde over Noord Korea en censuur. Zo zou internet afgeschermd of beïnvloed worden, is Social Media verboden, en is er geen telefoongesprek veilig voor de oren van  Kim Jong-un. Hoe zit het nu echt?

Het internet en Noord Korea

Er is in Noord Korea wel degelijk een ongecensureerde versie van internet te vinden! Deze is echter alleen beschikbaar voor vooraanstaande leden binnen de overheid. De tweede versie, die voor iedereen beschikbaar is, heeft helaas de nodige beperkingen. Zo kijkt de overheid graag mee, is er vooral propaganda te vinden, en is het aantal sites beperkt. Daarmee bedoelen we dan ook echt beperkt: Slechts enkele duizenden sites zijn beschikbaar.

Overigens dien je hier wel via inbelverbinding contact mee te maken, en is het voor slechts een enkeling betaalbaar.

Computers in Noord Korea

Ook al zijn ze voor de meesten niet te betalen, er zijn gewoon computers verkrijgbaar. Na het opstarten zal je alleen geen Windows op je scherm zien verschijnen. De besturingssystemen hebben namen als Pulgunbyol, en Red Star OS.

De systemen zijn gebouwd op het open-source systeem Linux, en er is geprobeerd het zoveel mogelijk op Apple te laten lijken. Mocht je willen weten hoe dit eruit ziet, dan kan je vast nog een torrent vinden om er mee aan de slag te gaan.

Tablets en Smartphones

Ook hier geen bekende merken. Alhoewel het lastig is om ze mee te smokkelen, is het wel een enkeling gelukt. De tablet draaide een verouderd Android systeem, een lage resolutie camera, en een vrij trage processor. De prijs van ongeveer 200 dollar lijkt niet hoog. Dit is echter nog steeds 2x zoveel als een gemiddelde burger aan salaris krijgt per maand. Youtube en andere Google apps zijn gewist, en een wifi connectie maken is niet mogelijk.

Iphones en Android telefoons zijn wel te vinden in Noord Korea, al zijn ze wel verouderd. Het eigen systeem bevat net als de tablet geen wifi, maar wel een 3G optie. Wonderbaarlijk genoeg is er wel een telefoonnetwerk inclusief 3G beschikbaar. Uiteraard wederom niet te betalen voor de gewone burger, en alleen echt te gebruiken in de grote steden.

Social media in Noord Korea

Zoals te verwachten, is er weinig activiteit vanuit Noord Koreanen op Facebook, twitter en de andere social media platforms. Vrijheid van meningsuiting is geen standaard recht, en blokkeren van dit soort platforms is dus heel normaal. Er zijn wel Noord Koreanen actief, maar dit zijn hoge bestuurslieden, en het word vooral gebruikt om propaganda te verspreiden.

Nog een lange weg te gaan

Het is niet zo dat alles compleet verboden is of afgeschermd. Maar zoals hierboven te lezen valt, heb je als normale burger de nodige beperkingen. Mocht je al gebruik willen maken van de beperkte mogelijkheden die er zijn, dan is het simpelweg vrijwel onbetaalbaar. Gelet op alle onderhandelingen van de afgelopen tijd, zou er verandering kunnen komen, maar voorlopig zullen de burgers het moeten doen met wat “de grote leider” beschikbaar heeft gesteld.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *