De tijd dat ouders hun gamende kinderen achter de computer weg konden sturen, omdat het nergens aan zou bijdragen is al lang voorbij. Gamen is een miljoenenindustrie geworden, waarbij iedereen de kans heeft om mee te liften. Mits je goed genoeg bent kan je er aardig aan verdienen, maar hoe werkt dit precies?

Van je hobby je werk maken

Veel jongeren dromen ervan: Geld verdienen met het spelen van games. Dankzij de nieuwe mogelijkheden om dit ook echt te realiseren, hoeft het geen droom te blijven. Helaas is het slechts voor de allerbeste, en de allerpopulairste weggelegd. Maar hoe komen deze gamers aan hun inkomsten?

Pro Gamers: Profcontract en prijzengeld

Er zijn een aantal manieren die voor elke gamer toegangelijk zijn. Voor de echte competitieve gamers zijn er echter een aantal bonusopties.

  • Profcontract: Binnen de zogeheten eSports, zijn er diverse grote organisaties actief. Deze proberen de beste spelers en talenten binnen te halen, net als bij elke andere sport. Deze transfermarkt kan erg lucratief zijn, en voor sommige spelers zelfs miljoenen opleveren.
  • Prijzengeld: Er worden flink wat grote toernooien georganiseerd waar vooral de grote organisaties er met de buit vandoor gaan. Het is echter ook mogelijk om zonder die steun de beste te worden. Met prijzengeld dat kan oplopen in de miljoenen, is dit dus een prima manier om geld te verdienen.

Gamen op stramingplatforms

Zowel voor de echte Pro Gamer, als voor de populaire gamers, zijn streamingplatforms erg belangrijk. De bekendste streamingdienst is Twitch. Via twitch kan live meegekeken worden met de games die worden gespeeld, en ondertussen kan er gechat worden met andere kijkers. Vooral de gamers die ook een hoog entertainmentgehalte hebben, zijn hier erg populair.

Inkomsten via streamingdiensten

Er zijn diverse manieren om geld te verdienen via twitch en andere platforms, bijvoorbeeld:

  • Abonnees: Mensen die lid worden van een kanaal, betalen hier een bedrag voor per maand. Dit gaat meestal om enkele dollars, die je een bepaalde status opleveren in het kanaal.
  • Donaties: Er zijn veel fans van streamers, die donaties doen aan hun favoriete kanaal. Ze kunnen zelf betalen hoeveel ze doneren, en vaak staat hier een tegenprestatie tegenover. Van het tonen van een bericht tijdens de stream, tot aan een bepaalde status t.o.v. de normale kijkers.
  • Advertenties: De kanalen met een partnerschap met Twitch, hebben de mogelijkheid om Advertenties af te spelen tijdens de stream. De hoogte van de inkomsten is afhankelijk van het aantal kijkers en de populariteit van de streamer.

Gamers op Youtube

Youtube genereert voor veel vloggers en content creators een mooi vast inkomen. Abonnees en views worden omgezet in keiharde dollars. Populaire gamers hebben hier ook een prima plek gevonden om inkomsten te generen. Denk hierbij aan het tonen van complete gamingsessies, tutorials om beter te worden in de games, en vlogs rond hun eigen gamersbestaan.

Inkomsten via Youtube

Net als alle andere kanalen verdienen de gamers hier vooral geld op de volgende manieren:

  • Views: Youtube partners krijgen betaald voor het aantal keren dat een video is bekeken. Er is geen exact bedrag te geven, maar grofweg komt het neer op zo’n 1.500 euro per miljoen views.
  • Branding: Bedrijven waarvan de doelgroep aansluit bij die van de Youtuber vinden het interessant om bijvoorbeeld te adverteren middels productplacement, of een sponsorboodschap door de Youtuber te laten voorlezen. Hier kunnen aardige bedragen voor worden betaald, mits er genoeg bezoekers zijn van de doelgroep.

Geld verdienen via Gaming: de moeite waard?

Alhoewel er enorme bedragen verdiend kunnen worden middels Gamen, is het een lastige klus om er echt van rond te kunnen komen. Je mag natuurlijk altijd dromen van een glansrijke carriere als gamer. Ter motivatie: De Youtuber Pewdiepie is bekend van het spelen van games, en is de best verdienende Youtuber met een geschat inkomen van 12 miljoen per jaar.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *