Domeinbeheerder SIDN kwam gisteren met schrikbarende cijfers wat betreft phishing door Nederlandse sites.

Wat zijn de cijfers voor 2017?

Uit de cijfers kwam naar voren dat het aantal Nederlandse phishingsites, ofwel valse sites met een .nl domein, met 40% is gestegen. Deze sites doen zich dan voor als zijnde afkomstig van een bekend merk. Met deze stijging komt het aantal dit jaar op 964, ten opzichte van 675 in het jaar ervoor. Het onderzoek werd door SIDN uitgevoerd door te kijken naar de vijftig populairste Nederlandse merken, gebaseerd op de lijst gemaakt door het bedrijf Brandirectory. Van de domeinen die aan deze merken gekoppeld lijken te zijn, blijkt 4% een phishingsite te betreffen.

De grootste risicogroepen

Phishing sites komen met name voor in de luchtvaart- en bouwsector. Om precies te zijn heeft 10,5% van de gevonden phishing sites betrekking op merken in de luchtvaartbranche, en 9% op bouwbedrijven. Ook mediabedrijven scoren hoog, namelijk 7%.

Wat is phishing?

Phishing noemen we het oplichten via internet, doorgaans door middel van e-mail. Het slachtoffer ontvangt een e-mail met een link welke leidt naar een valse website. Vanwege het betrouwbare uiterlijk van de mail trappen veel mensen hier nog steeds in. De mail kan afkomstig lijken van een credit card maatschappij of een bank, en u wordt gevraagd om bijvoorbeeld uw inloggegevens te controleren. Klikt de persoon op de link, dan komt deze op een bonafide lijkende site, waar de oplichter de persoonsgegevens in handen krijgt. Dit gebeurt doordat men inlogt, en de gegevens worden gekopieerd. Vervolgens kan de oplichter met uw gegevens aankopen doen.

Hoe beschermt u uzelf (en uw bedrijf) tegen phishing?

Phishing is helaas nooit helemaal te voorkomen, vanwege het feit dat oplichters erin slagen om hun berichten steeds mooier te verpakken. Ofwel de berichten die ze sturen zien er betrouwbaar uit. Het belangrijkste wat u kunt doen is het installeren van een goede virusscanner en firewall.

Verder kunt u een simpele maatregel nemen door niet alleen naar het onderwerp van het bericht te kijken, maar ook naar de afzender. Ga met uw cursor op de naam van de afzender staan in het bericht (of gebruik de rechter muisknop), en check de volledige naam.

Ververs regelmatig uw inloggegevens. En als laatste, onthoud dat bedrijven, en dan met name, financiële instanties, nooit zomaar om uw gegevens zullen vragen. Wellicht is het verstandig bij twijfel contact op te nemen met de betreffende instantie, alvorens een e-mail te openen.

Nieuwsbron: Nu.nl

FacebooktwitterFacebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *