De laatste maanden hoor je in alle soorten mediaberichten over Bitcoin, en andere zogeheten cryptovaluta. Het gaat voornamelijk om speculaties over, en schommeling van, de waarde van de virtuele munten. In dit artikel leggen we je uit wat cryptovaluta nu eigenlijk zijn, en hoe ze aan hun waarde komen.

De basis van de Bitcoin

Eenvoudig gezegd is de Bitcoin een compleet digitale munt waarmee globaal betalingen kunnen worden gedaan. Het grote verschil met de standaard munteenheden en betaalplatformen, is dat er geen centrale bank of instantie bij betrokken is. Gebruikers handelen onderling transacties af, zonder tussenkomst van anderen. Middels cryptografie en een netwerk van computers, worden de transacties geverifieerd en opgeslagen in een openbaar register, dat bekend staat als een blockchain, of blokketen. Elke gebruiker van Bitcoins bezit dit “kasboek”, waardoor er altijd duidelijk is wie er welke hoeveelheid heeft.

Hoe krijgt de Bitcoin zijn waarde?

Helemaal in het begin, toen de Bitcoin nog in een experimentele fase was, rekende men de energiekosten om, die nodig waren om het netwerk in stand te houden. Zo kreeg een Bitcoin een waarde toegekend. Tegenwoordig is dit principe verleden tijd, en komt de waarde tot stand door middel van vraag en aanbod. Enerzijds is het zo, dat er een beperkt aantal Bitcoins zijn, en er zullen er ook niet meer bijkomen. Dit zorgt ervoor, dat de vraag naar Bitcoins toeneemt, terwijl het aanbod gelijk blijft. Iemand die dus Bitcoins wil aanschaffen, zal door de schaarste bereid zijn om steeds meer uit te geven voor de digitale munt, waardoor de waarde stijgt.

Wat is het minen van Bitcoins?

Een veelgehoorde term rond Bitcoins is het zogeheten minen. Zodra iemand een betaling doet, moet deze worden gecontroleerd en vastgelegd. Door de versleutelingen betekent dit feitelijk dat er een ingewikkelde rekensom opgelost moet worden. Om dit te kunnen doen, is er rekenkracht nodig van computers of speciale hardware. Mensen die hun computer hiervoor beschikbaar stellen, de miners, krijgen voor het gebruik hiervan een beloning. Degene die als eerste op die manier een rekensom kan oplossen (dit noemen we het vinden van een block), krijgt een vast aantal Bitcoins.

De voor- en nadelen van de Bitcoin

Momenteel is door de koersstijgingen en positieve nieuwsberichten ineens iedereen razend enthousiast over de Bitcoin. Er zijn echter ook nadelen van de digitale munt. Hieronder enkele voor- en nadelen opgesomd:

Voordelen

 Door de rechtstreekse transacties zijn betalingen makkelijker, sneller, en veiliger dan de traditionele betaalopties.
 Er zitten veel lagere kosten aan de transacties, omdat er geen tussenpartij, of duur betaalsysteem nodig is.
 Het wereldwijde karakter zorgt ervoor dat geld wisselen niet meer nodig is, en dat internationale betalingen snel en veilig gedaan kunnen worden.
 Door anonieme betalingen is er verhoogde privacy.

Nadelen

Door het uitsluiten van overheden en centrale instellingen bij de transacties en de blockchain, kan het zijn dat overheden gaan optreden. Handel in, en betalingen met Bitcoins zou verboden kunnen worden.
Door de speculaties van handelaren, kan de waarde van de digitale munt flink schommelen. Momenteel is al goed te zien dat enkele honderden, en zelfs duizenden euro’s verschil in enkele dagen geen uitzondering is.
Veiligheid speelt een grote rol. Door de complexe cryptografie, en controle door de vele computers (nodes) in het netwerk, is de Bitcoin op zichzelf erg veilig. Hackers kunnen echter proberen om individuele machines te kraken, of websites die grootschalige handel in Bitcoins mogelijk maken aan te vallen.

De toekomst van de Bitcoin

Waar het in het begin allemaal draaide om de Bitcoin, zijn er inmiddels vele nieuwe cryptovaluta in omloop. Op dit moment zijn er zelfs al 1100 verschillende digitale munten! Ze werken echter allemaal met het principe van de centrale blockchain. Wat de toekomst is van de Bitcoin, of een van de vele andere digitale munten, is lastig te zeggen. De techniek die aan de munten ten grondslag ligt, zal in elk geval zorgen voor veranderingen in de toekomst. Door het succes zijn bijvoorbeeld banken en vastgoedhandelaren aan het kijken hoe ze dit soort techniek zelf kunnen inzetten. Voorlopig lijkt er echter nog geen einde te komen aan het succes van de munten, en kan een ieder er nog vrolijk op los speculeren.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *