Wat is augmented reality (AR), en hoe kan het worden toegepast? Van Pokemon Go, tot aan boeken die tot leven komen, een korte uitleg van deze mooie technologie!

Wat is augmented reality?

Augmented reality is een technologie die de echte wereld koppelt aan de virtuele. De Nederlandse vertaling komt neer op toegevoegde realiteit. Er ontstaat een soort nieuwe laag die wordt toegevoegd aan de echte wereld, waardoor er nieuwe vormen van interactie en waarneming ontstaan. De techniek is niet nieuw, maar we komen hem wel steeds vaker tegen, en in zeer diverse toepassingen.

Toepassingen van augmented reality

De toepassingen van AR zijn zeer uiteenlopend. Iedereen die wel eens gebruik heeft gemaakt van foto apps die brilletjes, hoedjes, of complete outfits toevoegen aan de persoon die je bekijkt door de camera, heeft AR gebruikt! Maar ook in spelletjes, reisapps, interieurapps en in boeken kom je AR tegen.

Pokémon Go en AR

Alhoewel de techniek al langer bestaat, leerden veel mensen AR kennen door het ongekende succes van Pokémon Go. Niet alleen de fans van de kleine monsters zorgden voor de populariteit. Het feit dat je in de echte wereld Pokémon kon zien door via je telefoon om je heen te kijken was baanbrekend. Inmiddels zijn er meer spelen die hier gebruik van maken, en die net als Pokémon Go een flinke fanbase hebben.

AR en de IKEA app

De Ikea app kwam eind 2017 uit. Deze app maakte het mogelijk om AR toe te passen op je eigen woning. Door via de camera te kijken naar je muur, kon je een bank plaatsen om te zien hoe deze er daadwerkelijk uit zou komen te zien in je woonkamer. Meubels uitkiezen hoeft dus niet meer op de gok, je kunt je droomhuis samenstellen door simpelweg thuis met je telefoon rond te gaan lopen.

Je omgeving ontdekken met AR

Een zeer oude toepassing van augmented reality, is het aangeven van interessante locaties en bezienswaardigheden om je heen. Diverse apps geven je de mogelijkheid om rond te kijken met je telefoon, waarna er informatie over je omgeving wordt getoond op je scherm. Van wc’s en pinautomaten tot aan de dichtstbijzijnde McDonald’s of toeristische trekpleister, je ziet ze in realtime op je scherm verschijnen.

Levende schoolboeken dankzij AR

De laatste tijd vindt er veel ontwikkeling plaats op het vlak van educatieve boeken. De toepassing van AR geeft leraren en leraressen de mogelijkheid om de soms saaie stof tot leven te brengen. Richt de telefoon of ipad op de foto van een dinosaurus in je schoolboek, en ineens staat hij voor je. Het maakt leren leuker, en zorgt ervoor dat kinderen makkelijker leren. De schoolboeken worden nog niet gebruikt, maar daar zal dit jaar misschien al verandering in komen.

Augemented reality en de toekomst

Zoals je ziet, kom je AR al vrij vaak tegen, in veel gevallen zonder dat je wist dat het om AR ging. Gelet op de creatieve manieren waarop ontwikkelaars het toepassen, verwachten we er nog zeer veel van te gaan zien in de komende jaren. Zodra er nieuwe toepassingen zijn die uniek zijn en er boven uit springen, zullen we ze hier zeker vermelden!

FacebooktwitterFacebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *