Sinds kort is het in Amerika mogelijk om te winkelen bij Amazon Go. De online reus heeft een fysieke supermarkt geopend, waar je zonder persoonlijk contact je boodschappen kunt doen. Geen rijen bij de kassa, want die is er simpelweg niet. Hoe dit werkt? Dat leggen we je graag uit!

Geen personeel, geen kassa’s, en geen scanner

Het lijkt misschien vreemd, maar in deze winkel kan je in- en uitlopen, zonder handelingen te verrichten, buiten het inchecken bij binnenkomst, en in je mandje stoppen van je producten. Het enige aanwezige personeel is er puur om te assisteren en problemen te verhelpen. Je hoeft je producten dus ook niet te scannen, en toch weet Amazon wat je meeneemt de winkel uit. Hoe werkt dit?

De Amazon Go app als drijvende kracht

Het hele systeem draait rond de speciale Amazon go app. Zodra je de winkel binnenkomt, scan je de app bij 1 van de toegangspoortjes. Hierna kan je vrij gaan winkelen, en enthousiast je producten in je mandje stoppen. Je hoeft de app niet te gebruiken om je producten te scannen, dit doet de winkel automagisch voor je. Maar hoe weet de app dan wat je hebt gepakt, en hoeveel je moet afrekenen? Het antwoord hierop is Amazons “Walk Out” technologie. Sensoren, camera’s, en een slim algoritme, die samen alles in de gaten houden.

Hoe werkt de technologie van Amazon Go?

Het idee is vrij simpel, de schappen bevatten sensoren die registreren wanneer een product word gepakt, of teruggelegd. De producten zelf bevatten een code van een aantal stippen, en de camera’s in de winkel registreren deze. Diezelfde camera’s scannen ook de persoon die de producten pakt, en kan zo precies registreren welke producten er bij welke persoon in zijn of haar mandje belanden. Bij het verlaten van de winkel maakt de app een eindlijstje aan, de bezoeker krijgt een digitaal bonnetje, en het bedrag schrijft het systeem af van het Amazon account.

Ervaringen van gebruikers

Na de eerste weken zijn er allerlei gebruikersverhalen verschenen. Sommigen geven aan dat het voelt alsof ze aan het stelen zijn. Je pakt iets, en loopt er mee naar buiten, zonder verdere handelingen of betaling. Anderen merken dat niet alles even goed geregistreerd wordt, waardoor ze met gratis producten naar huis gaan. De nieuwe manier van winkelen roept verder nog veel vragen op. Wat als ik iets voor een ander van een hoge plank pak en in hun tas stop? Is het niet erg makkelijk om te stelen, als je over de poortjes heen springt bij het binnenkomen? Wat als ik een telefoon steel, en de aanwezige app gebruik om te winkelen?

Conclusie en toekomst

De meeste mensen die er zijn geweest, vinden het vooral een interessante ervaring. Het gemak van snel, zonder interactie boodschappen doen spreekt de meerderheid wel aan. Het is nog onduidelijk wat de toekomst is van dit soort winkels, Amazon wil hier nog niets over zeggen. De techniek is in elk geval zeer interessant. Het ontbreken van een fysieke kassa maakt het echter wel verleidelijk om meer uit te geven dan de bedoeling is.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *